Nieuws

Amsterdam en Israël

Veel ophef deze zomer over het Amsterdamse plan om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv en Ramallah. De stedenband is van de baan, maar het bezoek van burgemeester Van der Laan aan Israël niet. In het kader van het project Historische Goudmijnen en in opdracht van het Bureau Internationale Betrekkingen van de gemeente Amsterdam deed ik onderzoek naar de historische band tussen Amsterdam en Israël. Van pelgrims die vanuit Amsterdam naar het Heilige Land trokken –  Carel Quina nam in 1671 een model van de Heilige Grafkerk als souvenir mee naar Amsterdam – en de bewondering die zionisten vanaf de negentiende eeuw voor de Amsterdamse filosoof Spinoza koesterden tot aan de publicist Jacob Israël de Haan, slachtoffer van de eerste politieke moord in Palestina, en de steenrijke filantroop Oscar van Leer, die al lang voor het begin van het vredesproces joden en Palestijnen nader tot elkaar probeerde te brengen – allebei Amsterdammers. En natuurlijk de Ajax-supporters die zich met Israël identificeren, en al die Hebreeuwse en Jiddische woorden in het Amsterdamse dialect, inclusief de bekendste bijnaam van de stad: Mokum.

 

Afbeelding: Jacob Israël de Haan in Palestina, gekleed als Arabier.