Nieuws

Amsterdam in de wereld

Op 26 januari verschijnt mijn nieuwe boek, Amsterdam in de wereld. De inleiding is al te lezen op de website van Athenaeum BoekhandelAmsterdam in de wereld gaat over de internationale geschiedenis van de stad, en over de sporen die daar nog van te vinden zijn, overal ter wereld én in Amsterdam zelf.

Amsterdammers reizen al eeuwenlang de hele wereld rond en vanuit alle windrichtingen zijn vreemdelingen naar de stad gekomen, vaak om zelf Amsterdammer te worden. Aan de hand van illustratieve verhalen en veel beeldmateriaal toont het boek de sporen van hun wederzijdse beïnvloeding. Een gedeelde geschiedenis die leidde tot het diverse Amsterdam van nu.

Een Amsterdammer schreef de vroegste tekst van Australië, Amsterdammers bouwden de eerste synagoge van Zuid-Amerika, legden een Kalverstraat aan in India en hielpen de jonge Verenigde Staten te financieren. Het waren ook Amsterdammers die tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Suriname brachten, en de architect van de Zuid-Afrikaanse apartheid kwam uit Amsterdam. De wereld heeft het gezicht van Amsterdam bepaald, en Amsterdammers hebben de wereld op verschillende plekken diepgaand beïnvloed.

Amsterdam in de wereld verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos. Het boek bouwt voort op de rubriek ‘Amsterdam Elders’ in Het Parool en de reeks Historische banden van de gemeente Amsterdam. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdam Museum, het Stadsarchief Amsterdam en de Stichting Heineken Collection, en met financiële steun van de afdeling Diversiteit van de gemeente Amsterdam en het Matchingfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed.