Uitgelicht

Amsterdam in de wereld

Mijn laatste boek, Amsterdam in de wereld, ligt in de winkel! Amsterdam dankt zijn bloei aan zijn internationale oriëntatie, nu en in het verleden. Overal ter wereld én in de stad zelf zijn daar nog de sporen van te vinden. Over die sporen gaat dit boek.

Amsterdammers reizen al eeuwenlang de hele wereld rond en vanuit alle windrichtingen zijn mensen van buiten naar de stad gekomen, vaak om zelf Amsterdammer te worden. Aan de hand van illustratieve verhalen en veel beeldmateriaal toont het boek de sporen van hun wederzijdse beïnvloeding. Een gedeelde geschiedenis die leidde tot het diverse Amsterdam van nu.

Een Amsterdammer schreef de vroegste tekst van Australië, Amsterdammers bouwden de eerste synagoge van Zuid-Amerika, legden een Kalverstraat aan in India en hielpen de jonge Verenigde Staten te financieren. Het waren ook Amsterdammers die tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Suriname brachten, en de architect van de Zuid-Afrikaanse apartheid kwam uit Amsterdam. De wereld heeft het gezicht van Amsterdam bepaald, en Amsterdammers hebben de wereld op allerlei plekken diepgaand beïnvloed.

Amsterdam in de wereld bouwt voort op de rubriek ‘Amsterdam Elders’ die ik schreef voor Het Parool en de reeks Historische banden van de gemeente Amsterdam. Het is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdam Museum, het Stadsarchief Amsterdam en de Stichting Heineken Collection, en met financiële steun van de afdeling Diversiteit van de gemeente Amsterdam en het Matchingfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed. Het boek is uitgegeven door Ambo|Anthos.

Advertenties