Uitgelicht

De geschiedenis volgens Bicker

Op 30 november verschijnt mijn nieuwe boek: De geschiedenis volgens Bicker. Het is het enerverende persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker, een van de grondleggers van de Nederlandse democratie, en tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van Verlichting en revolutie.

Oktober 1787. Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt.

Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.

Zijn belevenissen – grote historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen – beschreef Jan Bernd Bicker (1746-1812) in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële documenten. Bickers archief, waarin al die stukken bewaard zijn, vormde de basis voor dit boek.

 

Het omslagbeeld is een tekening van Jan Bulthuis: de overmeestering van de Kattenburgerbrug door de patriotten op 30 mei 1787 (Stadsarchief Amsterdam).

Advertenties