Uitgelicht

De geschiedenis volgens Bicker

Mijn nieuwe boek, De geschiedenis volgens Bicker, ligt nu in de winkel! Het is het enerverende persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker, een van de grondleggers van de Nederlandse democratie, en vertelt tegelijk de geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van Verlichting en revolutie.

Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker in oktober 1787 Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt. Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte terugkeert en plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.

Zijn leven en zijn belevenissen – grote historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen – documenteerde Jan Bernd Bicker (1746-1812) in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële stukken. Bickers archief, waarin al die documenten bewaard zijn, vormde de basis voor dit boek.

Jean-Marc van Tol over De geschiedenis volgens Bicker:
“Mariëlle Hageman weet in dit boek een van de markantste personen uit de vaderlandse geschiedenis tot leven te wekken: Jan Bernd Bicker. De belevenissen van deze telg uit dat roemrijke geslacht leiden de lezer langs de roerigste gebeurtenissen die ons land heeft gekend. Het is het verhaal van een man met idealen. Iedereen zal Bicker in het hart sluiten.”

Een fragment uit De geschiedenis volgens Bicker lees je alvast op de website van Athenaeum Boekhandel!

 

Het omslagbeeld is een tekening van Jan Bulthuis: de overmeestering van de Kattenburgerbrug door de patriotten op 30 mei 1787 (Stadsarchief Amsterdam).

Advertenties