Jan Bernd Bicker

Door Bickers lens

‘Alle de documenten van de Familie’ liet Johanna Sara Pels bij haar dood na aan haar kleinzoon Jan Bernd Bicker, zo staat in een kwitantie van de Amsterdamse notaris Cornelis van Homrigh van 3 februari 1792. Ik schreef er een stukje over voor Alle Amsterdamse Akten, het project dat dat alle notarisakten in het Stadsarchief Amsterdam online toegankelijk maakt.

De kwitantie, die ik via Alle Amsterdamse Akten ontdekte, was namelijk van invloed op de insteek én de titel van mijn nieuwe boek: De geschiedenis volgens Bicker. Door die akte realiseerde ik me dat niet alleen Jan Bernd Bickers eigen documenten, maar ook ten minste een deel van de andere stukken in het familiearchief van de Bickers via hem waren overgeleverd – en dat ik tijdens mijn onderzoek in dat archief alles door zijn lens zag.

Meer daarover lees je in mijn gastbijdrage op de website van Alle Amsterdamse Akten.

 
Afbeelding: Portret van Jan Bernd Bickers grootmoeder Johanna Sara Pels, in het Amsterdam Museum.