Jan Bernd Bicker, Uitgelicht

De geschiedenis volgens Bicker

De geschiedenis volgens Bicker

Mijn nieuwe boek, De geschiedenis volgens Bicker, ligt nu in de winkel! Het is het enerverende persoonlijke verhaal van Jan Bernd Bicker, een van de grondleggers van de Nederlandse democratie, en vertelt tegelijk de geschiedenis van Europa en zelfs Amerika in de tijd van Verlichting en revolutie.

Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker in oktober 1787 Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt. Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte terugkeert en plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden.

Zijn leven en zijn belevenissen – grote historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen – documenteerde Jan Bernd Bicker (1746-1812) in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële stukken. Bickers archief, waarin al die documenten bewaard zijn, vormde de basis voor dit boek.

“Mariëlle Hageman weet in dit boek een van de markantste personen uit de vaderlandse geschiedenis tot leven te wekken: Jan Bernd Bicker. De belevenissen van deze telg uit dat roemrijke geslacht leiden de lezer langs de roerigste gebeurtenissen die ons land heeft gekend. Het is het verhaal van een man met idealen. Iedereen zal Bicker in het hart sluiten.” – Jean-Marc van Tol, auteur van Musch

Een fragment uit De geschiedenis volgens Bicker lees je op de website van Athenaeum Boekhandel!

De pers over De geschiedenis volgens Bicker:
“Het boek over zijn leven leest als een avonturenroman van een ooggetuige in het Europa van Verlichting en revolutie.” – Het Parool

“Mariëlle Hageman maakt met haar boek het ongewisse en het veranderlijke karakter van het einde van de achttiende en de negentiende eeuw invoelbaar.” – Trouw

“Een levendig verhaal” – NRC

“Hageman weet als geen ander de geschiedenis invoelbaar te maken. […] De geschiedenis volgens Bicker is zowel een roman als een biografie als een historisch boek en vertelt op een toegankelijke manier over een onstuimige periode in de geschiedenis.” – Tzum

“Een meeslepend verhaal dat je doet opgaan in Bickers tijd” – Ons Amsterdam

“Een uiterst levendig verhaal over een boeiende man in een boeiende tijd van onze vaderlandse geschiedenis” – Biografieportaal

Het omslagbeeld is een tekening van Jan Bulthuis: de overmeestering van de Kattenburgerbrug door de patriotten op 30 mei 1787 (Stadsarchief Amsterdam).