Jan Bernd Bicker

Bicker en Amerika

Onafhankelijkheidsverklaring VS

Jan Bernd Bicker (1746-1812) was een van de hoofdrolspelers van de geschiedenis van zijn tijd én een belangrijke ooggetuige. Zo streed hij als patriot voor democratische hervormingen – in het Amsterdamse stadsbestuur en binnen de Nederlandse Republiek –, maakte hij als balling de Franse Revolutie mee en ondervond hij de gevolgen van het Schrikbewind, en had hij daarna zitting in het allereerste gekozen Nederlandse parlement.  Bicker kwam zelfs oog in oog met Napoleon. Hij documenteerde het allemaal uitvoerig, in onder meer dagboeken en memoires, politieke aantekeningen en brieven, die samen de basis vormden voor De geschiedenis volgens Bicker.

In 1782 ontmoette Bicker de Amerikaanse gezant (en latere president) John Adams en stemde hij mee over de erkenning van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten – én maakte aantekeningen bij de beraadslagingen. Een fragment daarover lees je nu op geschiedeniswebsite Historiek.

 

Afbeelding: Benjamin Franklin, John Adams en Thomas Jefferson werken aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Detail van een ansichtkaart naar een schilderij van Jean Leon Jerome Ferris, 1932.