Eind 2018: De geschiedenis volgens Bicker

Bicker2

Eind 2018 verschijnt bij Uitgeverij Van Oorschot De geschiedenis volgens Bicker. 1746-1812, over het enerverende leven van de Nederlandse revolutionair Jan Bernd Bicker.

Bickers geschiedenis
15 oktober 1787. Weggedoken in een trekschuit ontvlucht Jan Bernd Bicker Amsterdam. Overal in de Nederlandse Republiek wordt gevochten en geplunderd. Bicker is er niet meer veilig. De democratische revolutie waarvoor hij zijn positie als stadsbestuurder, zijn voorname familie en zijn thuis op het spel zette is mislukt.

 

Ruim zeven jaar lang trekt Bicker met zijn vrouw en negen kinderen van avontuur naar avontuur door een woelig Europa. Ook als hij ten slotte plaatsneemt in het allereerste gekozen Nederlandse parlement blijkt zijn strijd nog niet gestreden. Zijn belevenissen – grote historische gebeurtenissen en alledaagse voorvallen – beschrijft Bicker in talloze dagboeken, memoires, brieven en officiële documenten.

Verlichting en revolutie
De geschiedenis volgens Bicker vertelt het persoonlijke verhaal van een van de grondleggers van de Nederlandse democratie en is tegelijk een geschiedenis van Europa en Amerika in de tijd van verlichting en revolutie.

Het boek komt tot stand met steun van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds, het NOT Fonds, het H.J. Duyvisfonds en het project Historische Goudmijnen van het Stadsarchief Amsterdam.

Advertenties